Emzirme
Emzirme tamamen doğal bir olaydır ve bunu istiyorsanız siz bebeğiniz için en iyi beslenme yöntemini seçmişsiniz demektir.
Doğumdan sonraki ilk üç günde memeler süt üretmez onun yerine sarı renkli bir sıvı salgılarlar. Buna kolostrum denir ve bebeğin ilk günleri için mükemmel bir besindir. İçinde sizin bağışıklık kazandığınız bazı hastalıklara karşı koruyucu antikorlar içerir. Ayrıca bebeğinizin bağırsaklarını çalıştıran bir laksatif içerir. İlk üç günden sonra kolostrum yerini anne sütüne bırakır.
Sütün geldiği zaman memelerin kan akımının artar. Memelerinizi dolu, sert ve ağrılı hissedebilirsiniz. Meme başınız düzleşir, aerola da kaybolabilir. Bu dönemde bazı kadınlar üzgün hissedebilir buna bebek hüznü (baby blues) denir.
Ne yapmalıyım?
Eğer bebek her emzirmede memenizi tam olarak tutup boşaltmazsa memeleriniz dolu kalır ve ağrı artar. Bebek istediği zaman emzirirseniz tam olarak memenizi boşaltacağından, doluluk ve ağrı probleminiz kısa sürede çözülür. Her emzirme öncesi memenizi sıkarak bir miktar süt çıkarın, bu emzirmeyi kolaylaştırır. Emzirme sonrası süt kalıyorsa, kalan sütü sağın. Sıcak ve soğuk kompresler de ağrınızı azaltır.
Let-Down Refleks:
Memede yapılan süt yalnızca let- down refleks denilen bir refleksle salınır. Bu refleks için gereken uyarı bebeğinizi emzirdiğinizi düşünmek, ağlamasını duymak ve bebeğin emmeye başlamasıdır. Sütün salınması hipofiz bezinden salgılanan oksitosin hormonuyla sağlanır. Oksitosin süt bezlerinin etrafında bulunan kasları kasarak önceden üretilmiş sütün meme başının arkasında yer alan depolara boşaltılmasını sağlar.
Let down refleks memede bir karıncalanma hissidir. Başlaması birkaç dakikayı alabilir, o yüzden bebeğin emmeye devam etmesi önemlidir. Çok nadir durumlarda oksitosin salgılanmasında bozukluk olabilir. Oksitosin burun spreyleri bu problemi çözer. Let-down refleksin kurulmasının en iyi yolu bebek doğar doğmaz anneye verilmesi, memeye dokunmasıdır.
Bazı kadınlar bebeği için yeteri kadar süt üretemediğini düşünür. Bu tamamen asılsızdır, her kadın bebeğini besleyecek kadar süt üretebilir. Ancak eğer siz çok stresli veya mutsuzsanız o zaman let down refleksiniz durabilir. Süt bezleri oksitosin tarafından uyarılamadığından süt yapımı ve salınması durur. Bu durum bebeğiniz uykuluysa ya da doğum sırasında ilaç aldığınızdan dolayı da olabilir. Bebeğiniz güçlü emmez ve memeniz tam olarak boşalmazsa bebeğinizi doyuracak yeterli süt salgılanmaz.
Belki de bebeğiniz memeyi tam olarak kavrayamadı, hem meme başı hem aerola bebeğin ağzında olmalı, sadece meme başının olması yeterli değil.
Emzirme konusunda pozitif davranmalısınız, hastane personelinin veya diğer kadınların isteğiyle emzirmeyi yarıda kesmeyin. Emzirmeyi yavaştan alın, bebeğinizin tavırlarını öğrenin. İlk birkaç başarısız emzirme deneyiminin sizi yıldırmasına izin vermeyin, emzirmeye devam edin. Eğer evde arkadaşlarınız veya akrabalarınız sizi rahatsız ediyorsa, emzirme sırasında yalnız kalın.
Meme başı çatlakları:
Emzirirken meme başınız çok acıyorsa, bir çatlak oluşmuştur. Bu durum bebeğin tam olarak memeyi kavramamasından veya meme başının çok ıslak olmasından olur.
Emzirmeye devam edemeyecek kadar acı duyabilirsiniz. Emzirmeyi kesin sütünüzü sağın, bebeğe biberonla sütünüzü verin. Çatlak en geç iki günde iyileşir. Sonra emzirmeye yeniden başlayabilirsiniz.
Meme apsesi:
Memenizde bir beze hissettiyseniz bu tıkanmış bir süt bezi olabilir. Siz bezeye masaj yaparak emzirmeye devam edin. Eğer beze kaybolmazsa enfeksiyon kapmış olabilir. Birkaç gün içinde kızarıklık, şişlik ve ağrı olur. Ateşiniz çıkabilir, kırgınlık olabilir. Emzirmeyi kesin ve doktorunuza başvurun. İlk aşamada antibiyotik kullanmanız gerekir. Ağrıyı azaltmak için soğuk kompres uygulanabilir. Bunlar işe yaramazsa apse cerrahi olarak boşaltılmalıdır.