Histeroskopi
Histeroskopi; kabaca, bir ışık kaynağı ve kamera sisteminin rahim içine yerleştirilerek, direk görüş altında bazı tanı ve tedavilerin yapılabildiği bir yöntemdir. Tanısal ve tedavi edici amaçla yapılır. Tedavi amaçla yapılanlarda genel veya epidural anestezi gerekir.
Histeroskopi işleminin muayenehanede ve anestezi gerektirmeden yapılmasına ise ofis histeroskopi adı verilmektedir. Menopoz öncesinde ve menopoz sonrasındaki anormal kanamaların tanısında ofis histeroskopi son derece yararlıdır. Rahim içindeki polip, myom, veya tümörler histeroskopi ile kolayca görülür.
Özellikle son yıllarda hem görüntü sağlayan, elektrik iletmeyen sıvıların kullanılmasıyla gelişmesi hem de küçük çaplı histereskopların gelişmesi ile rahim içi her türlü operatif girişimlerin yapılması kolaylaşmıştır. Operatif histereskopinin uzmanlık alanımızdaki etkileri oldukça radikal olmuştur. Daha önceleri rahim içi septum, myomlar, yapışıklıklar gibi hastalıklar karın açılarak ve rahim duvarı kesilerek son derece zor ve sonuçları her zaman yüz güldürücü olmayan ameliyatlarla düzeltilirken bugün bu işlemler son derece kolay, çabuk ve hastaya çok az zarar veren, hastanede kalmayı azaltan (bazen hasta hiç hastanede yatırılmadan) histeroskopi ile yapılmaktadır.
Anormal rahim kanamalarında ilaç tedavisine dirençli durumlarda rahim içindeki kanayan doku (endometrium) tıraşlanarak veya yakılarak rahmin çıkarılması ameliyatlarına (histerektomi) alternatif bir tedavi olarak öne çıkmıştır.