Laparoskopi
laparoskopi, endoskopik cerrahinin karın içi operasyonlarındaki uygulama şekli olup genel anestezi altında yapılır. Göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır.
Laparoskopi 80’li yılların ortalarına kadar genelde tanı amaçlı uygulanan bir işlem olmasına rağmen teknolojik gelişmelere paralel olarak son zamanlarda giderek artan bir sıklıkta tedavi amaçlı (cerrahi laparoskopi) uygulanmaya başlamıştır.
Genel anestezi altında göbek deliğinin hemen altından açılan 3 – 5 mm ‘lik delikle kamera içeri yerleştirilir. Karın alt bölgelerinden ayrıca 2 veya 3 yerden tekrar karın boşluğuna laparoskopi aletleri yerleştirilir. Günümüzde yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi ve endometriozis laparoskopik olarak kolayca tedavi edilebilmektedir. Deneyimli ellerde laparoskopi karın açılarak yapılan ameliyatlar ile benzer sonuçlar vermektedir.
Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastanede kalış süresi daha kısadır. Çoğunlukla aynı gün veya ertesi gün taburcu olunmaktadır. Hastanın ayağa kalkma ve normal fiziksel aktivitesine kavuşması daha kolay ve hızlı olmaktadır. Karın duvarı açılmadığı için hasta daha çabuk iyileşir. Çoğu hasta 3 – 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü ise karın kesesine bağlı komplikasyonlara ( enfeksiyon, yara açılması ve fıtık) daha az rastlanmasıdır. Yakın gelecekte jinekolojik ameliyatların neredeyse tamamının laparoskopi ile yapılması kaçınılmazdır.