Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
X
Online Randevu

    Görüşme tarih ve saati için asistanlarımız dönüş sağlayacaktır.

    Rahim Sarkması (Uterin Desensus, Prolapsus, Sistosel, Rectosel, Enterosel)

    Halk arasında  rahim sarkması olarak bilinen    pelvik organ sarkması oldukça sıktır. Pelvik organlardan birinin veya daha çoğunun bulundukları pozisyondan daha aşağıya kaymasına “pelvik organ sarkması”  denmektedir.

    Pelvis karnın  alt kısmı ve kalça kemikleri arasında kalan alandır ve vajina , rahim (uterus),  idrar torbası,idrar yolu (uretra dediğimiz idrarın dışarı atıldığı kısım) ve rektumu  kapsar.Bu organlar  kaslar,bağlar ve bağ dokusu ile oldukları yerde durmaktadırlar.Bu  destek dokular özellikle doğumlardan sonra gevşeyebilir  veya yırtılabilir böylece bu organlar pelvisin alt kısımlarına doğru düşerler. Ayrıca menapoz, şişmanlık ve yaşlanma da bu durumu hızlandırmaktadır.

    Uterus ve vajina sarkması

    Uterus vajinanın alt kısımlarına  doğru sarkarsa uterus sarkması oluşur. Hafif bir sarkma göz ardı edilebilir ama uterus bu seviyelerden daha aşağıya  rahim ağzı (cervix)  vajinanın dış açıklığına kadar inebilir.Bu durumda vajinanızın içinde doluluk hissi,cinsel ilişki veya tampon kullanımında rahatsızlık ve bel ağrısı hissedebilirsiniz. Daha önceden rahim ameliyatı olup (histerektomi) rahmi alınan hastaların bazılarında  vajinanın üst kısmı  vajinanın alt kısmına sarkabilir.

    Vajina ön duvarının sarkması;

    Bu sarkmaya “sistosel” denmektedir. Vajinanın ön duvarı idrar torbasını destekler ve böyle bir sarkmada idrar torbası fonksiyonları da etkilenebilmektedir. İdrarı salan kas kontrolu etkin çalışmaz ve  bazen idrar yapmanın başlaması zorlaşır,idrar torbası tam boşaltılamaz veya öksürme,hapşırma,gülme veya egzersizle idrar kaçırma ortaya çıkar.

    Vajina arka duvarının sarkması;

    Vajina arka duvarı rektumun önünde uzanır.Rektum dışkının biriktiği en son barsak parçasıdır.Eğer vajina arka duvarı desteği azalınca  vajina açıklığından dışarı doğru rektum balon gibi şişer.Bu duruma “rektosel” denmektedir.Bu durum dışkılamayı zorlaştırır.bu balonlaşmış rektumun içeri doğru bastırılması ile kişi rahatlamaya çalışır.

    Tedavi ;

    Jinekolojik muayene ile  bu sarkma teşhis edilir .Ancak bu sarkma var olsa bile her zaman kişide bir yakınma yapmayabilir.  Eğer rahatsız edici bir yakınma  yoksa tedavi de gereksizdir. Sarkmanın daha da ilerlemesini engellemek için kabız kalmaktan kaçınmak, ağır taşımamak, çok kilolu olmamakta yarar vardır.Kegel egzersizleri  ile pelvis kaslarını güçlendirilmesi de çok faydalıdır. Bazı hastalar için (özellikle sarkması olup ameliyattan kaçınan veya  ameliyatı riskli yaşlılarda) pesser denilen  vajina içine konarak pelvik organlar destek olan, takıp çıkarılabilen silikon materyeller  de çok faydalı olabilmektedir.

    Cerrahi girişimler ise  sarkan organları eski  yerine çekerek tespit etmeye  yarar ve son derece başarılı olmaktadır .Bu alanda pek çok cerrahi işlem ve yöntem  söz konusudur.Bu nedenle eğer cerrahi bir işlem önerildiyse  yöntemi, faydalarını ve riskleri anlamak da sonsuz yarar vardır. İhtiyac olunan  bilgiye sahip olmak tedaviye karar vermede anahtar rol oynayacaktır.